Mindmappen, leuk om te doen!

Almere mindmapRecent kwam ik in aanraking met een cursus mindmappen. Een interessant onderwerp , vooral wanneer je net als ik altijd honderd dingen tegelijk doet en veel informatie wilt onthouden en structureren. De cursus bevat uiteraard wat basisregels die je kunt hanteren, maar het leuke is dat mindmappen vooral een kwestie is van doen. Niks is goed of fout. Door veel met mindmaps te gaan werken onthoud je beter, ben je creatiever en leer je sneller. Alleen maar winst dus! Ik heb nu al een aantal mindmaps gemaakt. Voor mijn blog www.leuk-in-almere.nl, mijn plannen voor 2017 en het samenvatten van boeken. Het is handig, en ook leuk om te doen.

Mindmappen, hoe doe je dat dan?
Eerst duik je je kasten (of die van je kinderen) in voor een flinke hoeveelheid potloden en stiften. Niks in huis? Voor een paar euro heb je al een nieuwe set in huis. Ik kocht een hele emmer met 100 stiften bij de Hema voor 4,-). Je zet een pot thee, pakt wat lekkers en dan ben je klaar voor de start.

In het midden van het vel papier zet je het onderwerp van jouw mindmap en dan laat je gedachten de vrije loop. De associaties die jou te binnen schieten zet je op verschillende lijnen in verschillende kleuren op papier en daar maak je vervolgens weer aftakkingen op. Zo denk ik bij Almere bijvoorbeeld aan ‘Water’, ‘Natuur’, ‘Evenementen’, ‘Ondernemen’, die onderwerpen zet ik op de hoofdlijnen. Op de aftakkingen zet ik vervolgens waar ik bij deze onderwerpen dan weer aan denk. Een leuke manier om over blog-onderwerpen na te denken, leuke uitjes te plannen en een ‘to-do-list’ samen te stellen. Zie het als een soort brainstorm met jezelf. Het is gewoon een kwestie van doen. En nog eens doen. Heb je eenmaal de smaak te pakken dan kan je de techniek overal voor gebruiken. Verbouwing te organiseren, verjaardagsfeest, boodschappenlijst, vakantie plannen? De mindmap helpt je de taken helder te krijgen, te structureren en niks te vergeten.

Mindmappen

Enthousiast geworden?

De grondlegger van Mindmappen is Brits psycholoog en auteur Tony Buzan. Je vindt veel informatie op zijn website www.tonybuzan.com. Liever in het Nederlands lezen? Dan geeft dit artikel een goede beschrijving van hoe het werkt.

Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *