Bonbons maken bij Martess Chocolaterie

Op de Markerkant zit Martesss chocolaterie. Gestart in 2012 door vader Martin en dochter Tessa (vandaar de naam Martess), en in enkele jaren uitgegroeid tot de bekendste chocoladezaak in Almere. Het leuke is dat je op deze locatie niet alleen chocola kunt kopen, maar ook zelf kunt maken. Er worden namelijk regelmatig workshops georganiseerd. Dus hou je van chocolade en creatief bezig zijn, dan ben je bij Martess aan het juiste adres. Deze zaterdag deed ik samen met vriendin Ingeborg mee aan de workshop bonbons maken, echt heel erg leuk en lekker!

De workshop start om 13.00 uur en wordt geleid door Tessa. Nadat het programma is uitgelegd, worden de haarnetjes en schorten uitgedeeld en gaan we van start. Eerst een klein stukje theorie over de cacaoboon, maar al snel is het tijd voor de praktijk en kiezen we de mallen voor de bonbon-vormen. De workshop bestaat vervolgens uit een aantal stappen: de buitenkant , de vulling en de onderkant.

Spelen met chocolade
De buitenkant van de bonbons maken we door de mallen te vullen bij de ‘chocolade-machines’. De chocolade heeft hier de juiste temperatuur en is perfect vloeibaar. We leren hoe warm de chocolade moet zijn, hoe je de chocolade met plamuurmes verdeelt over de mallen, hoe je door het vibreren de luchtbellen uit de chocolade haalt en hoe je door de mallen op zijn kop te leggen en weer kort te vibreren een mooie chocoladehuls maakt. Wauw, dat is leuk om te doen! Er is toch niks fijner dan spelen met chocolade? Hierna gaat de buitenkant in de koeling en is het tijd voor stap 2.

Martess

Voor de vulling hebben we de keuze uit veel verschillende smaken. Met z’n tweeën maak je twee verschillende vullingen. Wij kiezen voor gember en amandel/vanille/koffie. Aan die tweede voegen we later nog koffielikeur toe. De ingrediënten gaan door de slagroom, worden gekookt, en hieraan worden stukjes chocolade toegevoegd die door te roeren volledig moeten oplossen. Dan is de vulling klaar. Tijd voor pauze, een bakkie thee of koffie en bonbons.

Nadat de vulling in de bonbons is gespoten maken we de onderkant van de bonbons. Dit gebeurt weer bij de eerder genoemde machine. De chocolade gaat erover en met een plamuurmes maken we de onderkant glad. Hierna gaan de mallen weer de koeling in en hebben we de tijd om even in de winkel en het atelier te kijken waar, zoals we zien, al flink wat chocoladeletters voor Sinterklaas worden gemaakt. En wat is de winkel leuk zeg! Gezellige hoekjes met kado’s, chocolade-spreuken en artikeltjes aan de wand en natuurlijk genoeg te proeven….

En dan komt het allerleukste. De mallen gaan uit de koeling. We draaien ze om  en mogen ze met een flinke klap op de tafel slaan. Wauw, dat voelt lekker! En wat zijn we trots….. een mooie hoeveelheid goed gelukte bonbons ligt in één klap op de werkbank. Onze dag kan niet meer stuk!

De bonbons gaan de zakjes in en tot slot gaat er een Martess-sticker op. Het is 16:15 uur en de workshop zit erop. We hebben gesnoept, geleerd en gelachen en dus een heel leuke middag gehad. Bedankt Tessa!

image

Ook zo’n leuke workshop volgen? Kijk op de website voor meer informatie: www.martess-chocolaterie.nl. Je vindt de winkel op Markerkant 1201-10.

Volg Leuk in Almere voor nóg meer inspiratie:
Website: www.leuk-in-almere.nl
Facebook: www.facebook.com/leukinalmere
Instagram: www.instagram.com/leukinalmere
Twitter: @leukinalmere

One thought on “Bonbons maken bij Martess Chocolaterie

  1. Pingback: 7x chocola in Almere - LEUK IN ALMERE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *