De stadsklok van Almere

StadsklokOp het Belfort in het centrum van Almere staat een kleurrijk kunstwerk dat bestaat uit vier Gaudi-achtige bankjes en een klok. Het tafereel geeft me altijd een vakantiegevoel. Vooral met zonnig weer, omringd door de gezellige terrassen op dit horecaplein.

Vandaag liep ik in mijn lunchpauze een rondje door de stad, kocht een shake bij de Vitaminstore, ging de trap omhoog naar het Belfort en nam plaats op één van de ‘Gaudi’-bankjes. Ik zat er heerlijk in het zonnetje en mijmerde een beetje weg, tot mijn aandacht werd getrokken door een tegel op de grond. Hierop een jaartal, naam van de kunstenares, een gedicht en korte uitleg over het kunstwerk. Opeens realiseerde ik me dat dit kunstwerk hier natuurlijk niet zomaar staat… er zit een verhaal achter. Nog nooit over nagedacht eigenlijk, terwijl het al 6 jaar in het stadshart staat. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

Stadsklok

Het verhaal achter de stadsklok
De stadsklok is in opdracht van de Gemeente Almere gemaakt door kunstenares Emeke Buitelaar. De opdracht? Het maken van een romantische ontmoetingsplaats /een meetingpoint rondom een stadsklok zoals elke grote stad die heeft.  Het resultaat?  Een stadsklok met vier banken, volledig in mozaiek, gemaakt met behulp van wel 200 vrijwilligers. De vier banken zijn ieder uitgevoerd in een andere Mayakleur: rood, wit, blauw en geel. Elke kleur heeft een eigen betekenis en eigen symbolen. De stadsklok heeft de vorm van een vrouw. Op de tegel bij het kunstwerk staat:  ‘De tijd, gedragen door een vrouw neemt je mee om na te denken over je dromen en wensen die je in je leven wilt vervullen’.

Een kunstwerk dus met een mooie boodschap, vind ik. Hiermee is deze ontmoetingsplaats dus niet alleen bedoeld om te ontmoeten, maar ook om even stil te staan en te bezinnen. Daar heeft iedereen in deze hectische tijd toch wel eens behoefte aan? En bijkomend voordeel: de bankjes zitten prima!

Je vindt het kunstwerk ‘Time ==Art’ op het Belfort, tegenover de viswinkel ‘Viscircus Koning’.

Meer informatie over het kunstwerk vind je hier.

Volg Leuk in Almere voor nóg meer inspiratie:
Website: www.leuk-in-almere.nl
Facebook: www.facebook.com/leukinalmere
Instagram: www.instagram.com/leukinalmere
Twitter: @leukinalmere

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *