Wandelroutes in de Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen

Op een zonnige zondag hoef je je in Almere absoluut niet te vervelen. Ga lekker de natuur in! Staatsbosbeheer heeft in en rondom de Oostvaardersplassen een aantal heerlijke routes uitgezet. Vanaf de ‘Almere-kant’ kenden we de routes al, maar sinds kort hebben Ron en ik ook de ‘Lelystad’-kant ontdekt: Oostvaardersveld. Wat is de natuur hier toch heerlijk! 

Op de parkeerplaats van Buitencentrum Oostvaardersplassen was het vanmiddag flink druk. Zo druk zelfs dat we de auto een stuk verderop moesten parkeren. Niet erg, want bij het hek waar we parkeerden zagen we direct ook het startpunt van enkele wandelroutes. Vandaag kozen we voor de rode route, Wandelroute Weidepad. Op de website van Staatsbosbeheer staat dat deze route 4 km is, op het bord bij de ingang staat dat de route 2,3 km is. Niet heel lang dus. Daarom namen we ons voor de route te verlengen met een wandeling rondom het Buitencentrum. Want minimaal een uur buiten lopen was toch wel ons doel.

Ganzen, zilverreigers en roofvogels
De eerste honderden meters van het Weidepad waren blubberig en nat. We baanden ons een weg langs de paden en door het riet. Maar ook daar was het goed uitkijken.. het leek wel een moeras. Opletten dus, want je hebt hier voor je het weet natte voeten. Dit stuk is wat lager gelegen en uit de zon, vandaar dat deze eerste meters waarschijnlijk zo nat zijn. Maar daarna kwamen we gelukkig op een hoger gelegen pad en hebben we geen modder meer gezien. Wel veel ganzen, zilverreigers en enkele roofvogels, op zoek naar een prooi. Wat een prachtig gebied voor de vogels! De rode route loopt door een open terrein met veel riet en veel water. Prima wandeling dus als de zon schijnt én een route om flink uit te waaien.

Wij verlengden onze route nog met een stuk vlakbij het Buitencentrum, maar je kan bijvoorbeeld ook een tweede kleur route uitkiezen. De routes zijn allemaal enkele kilometers, dus goed te combineren.

Wandelroutes in Oostvaardersplassen

Na het wandelen wilden we nog wat gaan drinken in het restaurant van het Buitencentrum, maar er was helaas door de drukte geen tafeltje meer beschikbaar. We gingen dus maar na de wandeling direct naar huis, maar beloofden elkaar dat we snel weer terug zouden komen. Voor een nieuwe kleur wandeling én een lekker kopje thee met gebak in het restaurant. Wat in het vat zit…..

One thought on “Wandelroutes in de Oostvaardersplassen

  1. Pingback: Almere: stad en natuur inéén - LEUK IN ALMERE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *