Burlexcursie in de Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen

Elk jaar worden in september en oktober bronstexcursies georganiseerd door Staatsbosbeheer in de Oostvaardersplassen. Dit is de tijd dat de mannelijke edelherten indruk willen maken op de vrouwtjes en door middel van het burlen hun concurrenten op afstand willen houden. Gisteren ging ik op burlexcursie met studievriend Henk. We waren benieuwd!

Op de website van Staatsbosheer staat over de Oostvaardersplassen het volgende: “Van de Oostvaardersplassen is er maar één in Nederland. Sterker nog: in heel Europa is er geen gebied dat met de Oostvaardersplassen te vergelijken valt. Diep in zuidelijk Flevoland schiep de natuur een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen. Wandel of fiets over een van de vele paden van de Oostvaardersplassen en maak kennis met het Nederland van duizenden jaren geleden. Ganzen, lepelaars en aalscholvers wisten de Oostvaardersplassen te vinden, net als reeën, vossen, hazen, vleermuizen en vlinders. Zelfs de zeearend broedt hier sinds een paar jaar weer. Om graslanden tot ontwikkeling te brengen zijn er Heckrunderen, konikpaarden en edelherten in het gebied losgelaten. Met elkaar leven deze dieren hier een natuurlijk leven, op een plek waar de natuur het voor het zeggen heeft”.Oostvaardersplassen
Dat beloofde dus wat! Om 16:30 begon de excursie. Na een korte uitleg van twee vrijwilligers van Staatsbosbeheer stapten we in de ecokar. De ecokar is een klein treintje met twee coupés van waaruit je een goed zicht hebt op alles om je heen. Nadat we de hekken door reden en een flinke hoeveelheid riet waren gepasseerd, kwamen we op een open vlakte. Al vrij snel zagen we enorme hoeveelheden edelherten. Veel vrouwtjes, en daartussen mannetjes met imposante geweien. Sommigen waren helemaal zwart. Vies, zo hoorden we, van de modder en urine waarin ze gaan liggen rollen om nog aantrekkelijker te worden gevonden door de vrouwtjes. De edelherten zijn schuw en zodra ze ons hoorden, roken en/of zagen gingen ze er vandoor. Als je ze goed wilt zien en fotograferen heb je echt een goede verrekijker en zoomlens nodig. Maar los daarvan, het is sowieso al een magisch gezicht om zoveel herten over de vlakte te zien rennen.

De Heckrunderen waar we vervolgens langs reden leken daarentegen helemaal niet bang. De ecokar moest zelfs enkele keren stoppen omdat er een groep Heckrunderen midden op het pad stond waar wij langs moesten. Ook stonden groepen met kleintjes ons nieuwsgierig aan te kijken. Een schattig gezicht, je zou ze zo willen aaien!
Oostvaardersplassen

Op een aantal punten stopten we en konden we even uitstappen: op de keerpunten van de route, bij een moerasgebied en ook op een pad waar we in de verte flinke hoeveelheden herten zagen. Hier hoorden we zelfs al wat geburl. We waren eigenlijk nog wat te vroeg, naar verwachting zal het burlen dit jaar vooral ik oktober plaatsvinden. Maar ja, je kan niet alles hebben, en het was werkelijk schitterend zonnig weer. Tijdens onze tocht zagen we ook een aantal vossen. Dit deed me direct denken aan de film De nieuwe Wildernis, waarin de vos een centrale rol speelde. Want wat zien ze er prachtig uit met hun puntoortjes en staart met witte punt!

Rond 19:45 uur waren we weer op de parkeerplaats en was de excursie ten einde. Tijd voor een lekker diner en een drankje. Wij reden door naar Grandcafé 7080 in Almere Buiten om de geslaagde middag/avond nog even gezellig af te sluiten en na te praten. Het was zeker de moeite waard!

One thought on “Burlexcursie in de Oostvaardersplassen

  1. Pingback: Wandelroutes in de Oostvaardersplassen - LEUK IN ALMERE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *